Nojev file v vinski omaki

Sestavine:
Postopek:
Sestavine
- 600 g nojevega fileja
- 50 g šalotke
- 300 ml bistre juhe
- 100 ml rdečega vina
- timijan, sol, poper
Priprava
File solimo in na srednje vroči ponvi opečemo na eni strani (vsaj 1 minuto), obrnemo ter opečemo še na drugi strani. Postopek ponovimo, pečemo pa skupno ne več kot 6 minut. Nojevo meso mora ohraniti rožnato sredico polno sokov. S predolgo peko na previsoki temperaturi izgubi vse žlahtne lastnosti, saj postane trdo in pusto. Pečeno meso pustimo nekaj minut počivati, da se sokovi enakomerno razporedijo. Postrežemo z vinsko omako in prilogo.
Vinska omaka:
Vse sestavine razen soli damo v lonec in počasi na majhnem ognju kuhamo toliko časa, da nam ostane samo še četrtina tekočine. Vinsko omako začinimo in zgostimo s škrobom.
Za več receptov in idej obiščite naš kulinarični kotiček (www.modrivrat.si).
(Recept: chef Igor Jagodic)
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.