Nacionalna shema

Evropska shema

Svetovni dan hrane 2024

Svetovni dan hrane 2024

Članek je del portala:

Naša super hrana
Kazalo:

Letos, ob svetovnem dnevu hrane 2024, ki poteka pod geslom »Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost«, Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) poziva k večjemu prizadevanju za zagotavljanje osnovne človekove pravice do hrane.

Glavni poudarki so na dostopnosti, raznolikosti, hranilni vrednosti in varnosti hrane za vse ljudi ne glede na njihove ekonomske razmere ali geografsko lego. Čeprav svet že danes prideluje dovolj hrane za celotno prebivalstvo, je problem še vedno dostop do te hrane – mnogi so namreč zaradi neenakosti, podnebnih sprememb in konfliktov še vedno lačni. FAO izpostavlja, da ima pravica do hrane temeljno vlogo pri zagotavljanju trajnostne prihodnosti.

Trajnostno kmetijstvo in podnebne prilagoditve

Podnebne spremembe vse bolj ogrožajo pridelavo hrane. Zaradi vse pogostejših vremenskih ekstremov je pomembno, da kmetje sprejemajo ukrepe, ki pripomorejo k večji odpornosti kmetijstva, kot so na primer podnebno prilagodljivi pridelki in sodobni namakalni sistemi. V Sloveniji, kjer se je v zadnjih letih povečala samooskrba z mesom, medtem ko je pri sadju in zelenjavi še vedno precej nizka, je trajnostno kmetijstvo ključno za doseganje prehranske varnosti in zmanjšanje odvisnosti od uvoza

Dostopnost in dostop do hranilno bogatih živil

FAO poudarja, da je pravica do hrane več kot zgolj zagotovitev količinsko zadostne hrane – pomembno je, da je hrana hranilno bogata in varna. Z raznolikostjo pridelkov in dostopom do lokalno pridelane hrane lahko zmanjšamo prehransko pomanjkanje in izboljšamo zdravje prebivalstva. 

Zmanjševanje količin zavržene hrane

Svetovni dan hrane 2024 opozarja tudi na to, da je zavržena hrana velika izguba virov. Zavržena hrana pomeni izgubo vode, energije in zemlje, ki so bili vloženi v njeno pridelavo. V Sloveniji, kjer povprečen prebivalec zavrže približno 68 kg hrane na leto, je ključna ozaveščenost o pomenu zmanjšanja živilskih odpadkov. 

Pravica do hrane kot osnova za socialno pravičnost

Na globalni ravni FAO poudarja, da mora biti hrana dostopna vsem, ne glede na njihov socialni položaj. To je ključni cilj trajnostnega razvoja, saj so lakota, podhranjenost in prehranska negotovost neposredne posledice socialne neenakosti. Svetovni dan hrane tako predstavlja poziv k enotnosti v prizadevanju za odpravo lakote in zagotavljanje dostojnega življenja za vse. FAO poleg tega spodbuja države k sprejetju politik, ki bodo olajšale dostop do prehrane ter hkrati podpirale inovativne rešitve, kot so na primer krožno gospodarstvo in ekološko kmetijstvo.

Vas zanima več o tematiki?spoštujmo hrano, spoštujmo planet


Odmevi na dogodkeSpoštujmo hrano, spoštujmo planet

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito