Nacionalna shema

Evropska shema

Izberimo slovenske velikonočne dobrote

Šunka, jajca in potice

Članek je del portala:

Naša super hrana
Kazalo:

Eden največjih slovenskih praznikov – velika noč je praznik veselja in upanja. Star je slabih dva tisoč let in je v konkurenci številnih starodavnih običajev v precej izvirni podobi preživel vse do danes. Slovenci imamo izjemen privilegij, ker lahko velikonočno mizo obložimo s slovenskimi živili in jedmi.

S tem ko izberemo slovensko meso, jajca, mleko, med, vino, hren, kruh in druge dobrote za pripravo velikonočne pojedine, naredimo iz prazničnega druženja ob obloženi mizi pomenljiv obred. Obenem zelo neposredno prispevamo svoj delež k sooblikovanju in ohranjanju edinstvene prehranske kulture, ki že stoletja povezuje in zaznamuje rodove Slovencev.

Velikonočno pojedino praviloma sestavljajo praznično obarvana jajca oz. pirhi, šunka, hren, domač kruh in potica. Velika noč je sicer največji krščanski praznik, a zaradi svoje optimistične simbolike nagovarja zelo širok krog ljudi. Zajčki, piščančki in jajca nam govorijo o pomladi, plodnosti, novem življenju in upanju.

Pirhi in pisanice z naravnimi barvili

Pobarvajte pirhe na naraven način!

Preizkusite naše napotke za barvanje jac z naravnimi barvili.

Najboljše meso, kar ga lahko postrežemo

Že stoletja velja, da se na praznično mizo da najboljši kos mesa. V Sloveniji na velikonočno mizo tradicionalno damo šunko ali kračo. Kmetje še danes ob kolinah posebej za to priložnost prihranijo najboljše. Slovenci smo lahko ponosni na svojo zaščiteno dobroto, Prekmursko šunko, prekajeno in sušeno mesnino, ki je z znakom »zaščitena geografska označba« uvrščena na seznam zaščitenih slovenskih izdelkov v Evropski uniji. S kakovostjo, izjemnim okusom in značilnim, slast zbujajočim dimastim vonjem lahko lepo oplemeniti praznično mizo.

šunka, jajca, potica

Veste, kako pravilno uživati mesnine?

Mesnine so že nekdaj uživali skupaj z grenkimi zelišči, ki so koristna za prebavo in nevtralizirajo ‘težko’, mastno hrano. Simbolično ponazarjajo hrepenenje po višjih idealih. Pri nas ob šunki tradicionalno uživamo domači, zelo pekoč hren. Najdemo ga skoraj na vsakem slovenskem zeliščnem vrtu.

Slovenska orehova potica

Praznovanje se začne s slastno dišečo potico

Sveže pečen in mamljivo dišeč domač kruh na velikonočni mizi simbolizira dobroto. Nepogrešljiva dobrota med velikonočnimi jedmi pa je naša zajamčena tradicionalna posebnost – odlična domača slovenska potica z enim od nadevov: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto.

Priprava potice je za dejavne gospodinje privlačen izziv, za vse, ki se s tem šele spogledujejo, pa velika preizkušnja. Ravno prav prožno testo, polnitev, zvijanje in peka so stopnje priprave, ki zahtevajo veliko mero znanja pa tudi potrpljenja. 

Tisti z manj izkušnjami se lahko preizkusite v pripravi enostavnejše domače potice, ki ji rečemo tudi nočna potica.

Velikonočna pojedina na praznični mizi je torej en sam velik razlog za slavje in veselje. In kako začeti pojedino? Po tradiciji glava družine razreže in razdeli prvi pirh in kose ponudi vsem članom družine. Simbolika velike noči je tudi v povezanosti, ki bo Slovence vsaj za mizo zagotovo bogatila še stoletja.


GastronomijaZajamčena tradicionalna posebnostZaščitena geografska označbaMesoMlekoSadjeZelenjavaŽita

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito