Piknik iz lokalnih sestavin
S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke.
Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno pomembno pozornost nameniti kakovosti. Odločitev je lažja, če posežete po živilih, označenih z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Odlična priloga izbranemu mesu je na primer hitro pripravljena, na žaru pečena zelenjava. Pečemo lahko vse vrste zelenjave, a tudi v tem primeru je najbolje, kadar izberemo lokalno zelenjavo, torej tisto, ki je na voljo v sezoni.
Piknik niso le čevapčiči
Meso, ki ga izberemo, bo svoj značilen okus dobilo prav s peko na žaru. Zato pravi mojstri za žar pravijo, da lahko izbiramo tudi manj prestižne kose. Za polnejši okus meso namočimo v marinado, kot je na primer zmes oljčnega olja, limoninega soka ali vina za mehčanje proteinov, malo čebule ali česna ter začimb po želji. Paziti moramo, da je meso dobro prepečeno vse do kosti, obenem pa mora ostati sočno in mehko, kar včasih ni najlažja naloga.
Meso lahko pred peko nekaj časa hranimo pri sobni temperaturi. Tako se bomo izognili pretirani zapečenosti zunanjosti mesa ob čakanju, da se speče sredica. Izbirajmo raje tanjše kot debelejše kose mesa, saj se bodo hitreje in enakomerno spekli.
Zelenjava za piknik
Četudi v družbi vsi uživajo meso, krožnik popestrimo z barvami in okusi, ki jih ponuja zelenjava. Dejstvo je, da lahko na žaru pripravljamo praktično vso zelenjavo. Pred peko jo nekoliko naoljimo, saj se pri peki zaradi svoje nežne strukture na ognju hitro izsuši, z oljem pa bomo ohranili vlago in okus dodanih začimb.
Zelenjavo je dobro narezati na enake kose (6-10 milimetrov), saj bo tako enakomerno pečena. Večino zelenjave običajno pečemo pri srednji temperaturi, če pa je struktura kompaktnejša, jo sprva zapečemo na vročem ognju in potem ob strani, na nižji temperaturi pustimo, da se dokonča.
Vas zanima več o tematiki?
Pomagajte si z naslednjimi povezavami.