Kako pripraviti domače kislo mleko?
Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma.
Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj neobdelano mleko, po možnosti nehomogenizirano, najbolje iz mlekomata, lahko pa se oglasite tudi pri vašem najbližjem kmetu, ki ga najdete s pomočjo našega Zemljevida ponudnikov lokalne hrane. Tako si boste zagotovili najpolnejši pristni okus ter uživali v kislem mleku popolnoma brez sredstev za izboljšanje okusa, brez sladkorja in drugih dodatkov.
Postopek priprave
Za pripravo domačega kislega mleka vzemite poljubno število kozarčkov, v katere na dno položite po eno majhno žličko kislega mleka na približno 200 ml mleka. Če delate kislo mleko v večjih kozarčkih, dodajte še eno ali dve žlički, raje več kot premalo.
Nato v kozarčke nalijte domače mleko in z žličko premešajte. Pečico segrejte na 50 stopinj Celzija, vanjo položite kozarčke in jo izklopite. V pečici jih pustite stati čez noč oz. najmanj 10 ur.
Zjutraj vas bo razveselil pogled na strjeno mleko, na vrhu pa bo nabrana smetana. Kozarčke le še zaprete s pokrovčki in jih shranite na hladno, kjer kislo mleko zdrži nekaj dni.
V trenutku do okusnega obroka
Priporočamo vam, da v kislo mleko dodate katero koli sezonsko sadje, na primer borovnice ali maline, ter si tako v trenutku zagotovite okusen in zdrav obrok, poln hranil. Obogatite ga lahko tudi z raznovrstnimi semeni, na primer bučnimi semeni ali sončničnimi semeni.