Nacionalna shema

Evropska shema

Obeležujemo svetovni dan vegetarijanstva

Ekološka zelenjava, leča, fižol, surove sestavine za kuhanje

Prijavi se in vsak teden prejmi koristne informacije o slovenski hrani.

Kazalo:

1.oktobra obeležujemo svetovni dan vegetarijanstva, pričenja pa se tudi mesec vegetarijanstva, katerega cilj je ljudi spodbuditi k razmišljanju, kako naš način prehranjevanja vpliva na okolje.

Svetovni dan vegetarijanstva obeležujemo že od leta 1977, njegov glavi namen pa je ozaveščati ljudi o pomenu zmanjšanja uživanja hrane živalskega izvora ter podajanja informacij, kako to doseči.

Več različic vegetarijanskega prehranjevanja

Vegetarijanstvo je v osnovi način prehranjevanja, ki od živil živalskega izvora izključuje le meso. Poznamo pa še več različic vegetarijanstva, ki imajo vsaka svoje posebnosti. Lakto-ovo vegetarijanska prehrana predvideva tudi uživanje mleka in mlečnih izdelkov ter jajc. Ovo-vegetarijanska prehrana vključuje uživanje jajc, medtem ko veganska prehrana izključuje vsa živila živalskega izvora, torej meso, mleko, med in jajca. (povzeto po prehrana.si)

Posegajmo po lokalnem

Osrednjo vlogo v vegetarijanski prehrani imajo torej živila rastlinskega izvora, pri tem pa je zelo pomembno posegati po lokalnem. Lokalno sadje in zelenjava namreč vsebujeta več hranilnih snovi, saj je njihova pot od njive do polic bistveno krajša. Pri izdelkih lokalnega izvora imamo tudi večji pregled nad izvorom in boljšo sledljivost od njive do mize.


Odmevi na dogodke