Svetovni dan oljke
26. november je od leta 2019 s strani UNESCO razglašen za svetovni dan oljk s ciljem zaščititi oljko, med drugim pa tudi spodbuditi vrednote miru, modrosti in harmonije, ki jo simbolizira. Preverili smo v čem je slovensko oljčno olje tako posebno in na kaj moramo biti pozorni pri nakupu.
Slovenska Istra je eden najbolj severnih predelov, kjer še uspeva oljka. Glede na klimatske pogoje in prst ima slovensko oljčno olje značilno grenčino in je zelo cenjeno tudi v kulinariki. Pogovarjali smo se z dr. Majo Podgornik, vodjo Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper, ki je poudarila, da slovensko oljčno olje »dosega vrhunsko kakovost in je prepoznavno tudi v svetu. Že nekaj let zapored so regijo Istro razglasili kot pridelovalno območje, kjer se pridelujejo vrhunska oljčna olja.«
Slovenska oljčna olja z mednarodnimi uspehi
Slovenska oljčna olja so bila v preteklosti že večkrat nagrajena, nedavni uspeh pa so požela tudi na mednarodnem tekmovanju NYIOOC World Olive Oil Competitio, kjer so med 871 vzorci oljčnih olj iz 28 držav kar štiri oljčna olja slovenskih pridelovalcev prejela zlata in srebrna odličja.
Zaščitena označba porekla
Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre je živilo z zaščiteno označbo porekla. V tem primeru gre za olje, ki je bilo iz oljke pridobljeno izključno z mehanskimi postopki in ni ne kemijsko ne toplotno obdelano ter ne vsebuje nobenih aditivov. Ekstra deviško oljčno olje predstavlja najvišjo, torej najbolj kakovostno kategorijo.
V Sloveniji ima oljčnike 2.808 kmetijskih gospodarstev
Skupna površina oljčnikov v Sloveniji sicer predstavlja le 0,3 % vseh kmetijskih zemljišč in znaša 2.356 ha dejanske rabe. Oljčnike ima 2.808 kmetijskih gospodarstev. Večina oljčnikov je v Slovenski Istri (96 %), ostala območja pa so še Goriško, Goriška Brda, Vipava in Kras.
Ob nakupu bodimo pozorni na poreklo in označbe
Dr. Maja Podgornik potrošnikom svetuje, naj bodo ob nakupu zelo pozorni na označbe. Kljub temu, da so tuja oljčna olja včasih cenovno ugodnejša, se je po njenih besedah potrebno zavedati, da »se slovensko oljčno olje prideluje v zelo zahtevnih pogojih, kar poviša strošek pridelave, vendar pa je potrebno imeti v mislih, da so naše oljke ročno obrane, pridelujejo se majhne količine in nedvomno gre za olje izvrstne kakovosti.«