Kako rokovati s sadjem in zelenjavo
Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje.
Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato je dobro vedeti, na kaj vse moramo biti pri rokovanju pozorni. S pravilnim načinom lahko zmanjšamo nevarnost okužbe oziroma zastrupitve ter posledice vnosa škodljivih kemijskih snovi. Pripravili smo nekaj napotkov, ki vam lahko pri tem pomagajo.
Pri nakupu skrbno preverimo stanje plodov
Pri nakupu bodimo pozorni, da sadje in zelenjavo skrbno pregledamo. Pozorni smo na poškodbe, vidne znake gnilobe, na plesen in uvele plodove. Narezano očiščeno sadje in zelenjavo kupimo le v primeru, da so narezani kosi videti sveže, pozorni pa smo tudi, da je vsebina ustrezno pakirana in shranjena v hladilniku.
V hladilniku sadje in zelenjavo ločujemo od drugih živil
Doma je potrebno poskrbeti, da sta sadje in zelenjava v hladilniku ločena od drugih živil, še posebej od mesa in sirov. Pozorni smo tudi, da za rezanje surovega sadja in zelenjave uporabljamo izključno desko, namenjeno samo tem živilom. Če sta bila sadje ali zelenjava v stiku s surovim mesom, piščančjim mesom ali ribami in jih kasneje ne boste toplotno obdelali, jih je potrebno zavreči.
S hrano ravnajmo skrbno
Priporočljivo je, da plodove pred uživanjem temeljito operemo in, če je mogoče, tudi olupimo. Tako lahko zmanjšamo možnost prisotnosti neželenih mikroorganizmov ali sledi kemikalij. S pravilno pripravo in shranjevanjem bomo poskrbeli, da bomo iz sadja in zelenjave vedno dobili najboljše.
Pri toplotno obdelanih živilih smo še posebej pozorni na shranjevanje
Pomembno je, da sadje in zelenjavo tudi doma shranjujemo na primerni temperaturi in v prostoru, nedostopnem škodljivcem. Posebno pozornost namenimo shranjevanju toplotno obdelanega sadja ali zelenjave, saj moramo tovrstna živila nemudoma shraniti v hladilniku, da preprečimo razvoj mikroorganizmov. Posoda mora biti pokrita in ločena od drugih živil.
Veste, kako pravilno očistiti sadje in zelenjavo?
Pred in po čiščenju sadja in zelenjave si temeljito umijemo roke. Enako pomembno je, da očistimo uporabljen pribor in opremo. Sveže sadje in zelenjavo je treba oprati tudi, preden ju olupimo, da ne bi z mikroorganizmi in kemijskimi onesnaževali s površine lupine kontaminirali notranjosti plodov. Tudi jagodičasto sadje, zeleno solato in druge vrste sadja in zelenjave operemo pod curkom pitne vode. Pri pranju sadja in zelenjave nikoli ne uporabljamo čistilnih sredstev.
Izbirajmo lokalno sadje in zelenjavo
Z izbiro lokalnega sadja in zelenjave se lahko izognemo številnim neprijetnostim, saj plodovi ne prepotujejo dolgih razdalj in so manj obdelani s škropivi in drugimi sredstvi. Prav tako so obrani tedaj, ko so ustrezno zreli, poleg tega pa manj časa ostajajo v hladilnicah. Če si želite zagotoviti najvišjo kakovost sadja, priporočamo, da izberete sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, saj je to kontrolirano tudi s strani neodvisnih certifikacijskih organov.
Oglejte si tudi video nasvet, kako ravnati s koščičastim sadjem
Deloma povzeto po: Prehrana.si