Nacionalna shema

Evropska shema

Gostinci, označite meso »izbrana kakovost – Slovenija«

Logotip vprašajte za meso IK Slovenija

Članek je del portala:

Naša super hrana
Kazalo:

Slovenci kot potrošniki smo zadnja leta bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih kupujemo. Vedno bolj cenimo slovensko hrano in po njej vse pogosteje povprašujemo. Pozitiven odnos do lokalne kakovostne hrane je ključen pri ustvarjanju dolgoročnih potrošniških in prehranskih navad, saj ta pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje.

V sklopu aktivnosti promocije slovenskega mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« smo pripravili projekt s pomenljivim naslovom »Vprašajte za meso »izbrana kakovost – Slovenija«.

Prisluhnite video posnetkom o projektu

Robert Čebokelj iz Avio pub izpostavlja: »Kar jemo, to smo.« Povedal je, da pri njih velik poudarke namenjajo svežim, sezonskim sestavinam. Opaža, da delež gostov, ki prepoznajo kakovost, raste. Tudi Nikola Šavle iz Kmetijske zadruge Tolmin izpostavlja, da se »njihova živina dejansko pase po planinah, kar za mnoge druge države ni značilno. Meso s tako zagotovljenim in dobrim poreklom je težko dobiti in prav je, da potrošniki to tudi okusijo.«

Florjan Peternelj iz Turistične kmetije Peternelj poudarja, da je potrošnike potrebno seznaniti, kadar je hrana pridelana na čim bolj zeleni način in jasno izpostaviti, od kod prihaja. Mitja Vodnjov iz Loške mesnine pravi, da meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja 100 % sledljivost od rejca do krožnika. Nikola Šavle iz Kmetijske zadruge Tolmin doda, da zagotavljajo zelo kratko pot od rejca do potrošnika.

Valter Kramar iz Hiša Potonika izpostavlja, da jim je pomembno gostom predstaviti: »lokalno gastronomijo, ki jo dobijo od lokalnih kmetov in neposredno iz narave. S kmeti smo zelo povezani in od njih dobivamo kakovostna živila.« Tudi Nikola Šavle iz Kmetijske zadruge Tolmin izpostavlja, da dobivajo izključno slovensko meso. Valter Kramar izpostavi tudi, kako lepo je videti, da mladi kmetij ne zapuščajo, ampak vlagajo vanje. Tudi Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je poudarila: »Zelo pomembno je, da imamo male kmetije, ki ohranjajo živinorejo in posledično tudi kulturno krajino.«

V predstavitvenem videu poglejte še glavne razloge, zakaj izbrati meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Slovenski način vzreje poudarja dobrobit živali in je pogoj za certifikat. Rejci živali hranijo s kakovostnejšo krmo, ne uporabljajo krmil živalskega izvora, kar ugodno vpliva na razvoj živali. Vse živali so rojene in rejene v Sloveniji.

Kako poteka projekt

S projektom želimo v obratih javne prehrane, še posebej v segmentu HORECA (HO-teli RE-stavracije in CA-tering), povečati ponudbo mesa, ki ima certifikat »izbrana kakovost«, ter ozaveščati goste teh lokalov, da je njihova pravica vedeti, od kot je meso, ki ga nudijo, ter ne nazadnje tudi povečati povpraševanje po izdelkih iz te sheme.

V kampanji Vprašajte za meso »izbrana kakovost – Slovenija« nagovarjamo tako predstavnike HORECA segmenta, da v svojo ponudbo vključijo meso slovenskega porekla, ki ima certifikat »izbrana kakovost«, in to na jedilnih listih tudi jasno označijo, kot tudi vse slovenske pridelovalce in ponudnike mesa, da v zadostnih količinah zagotovijo meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«.

Označevanje živil ali sestavin jedi, ki imajo certifikat »izbrana kakovost«, je za obrate javne prehrane lahko konkurenčna prednost, saj znak, ki zagotavlja kakovost, gosta pritegne in mu olajša izbiro jedi.

Obratom javne prehrane ponujamo enotne OZNAČEVALCE in jedilne liste ter ostala gradiva, s katerimi še dodatno ozaveščajo goste o pomenu izbiranja lokalnih proizvodov.

Na voljo so naslednji označevalci in gradiva:

  • nalepke za na vrata gostinskega obrata;
  • letaki oziroma zastavice za na mizo ali gostinski pult;
  • posebej prirejen znak oziroma označba »izbrana kakovost – Slovenija« za v nogo ali glavo spletnega mesta;
  • predloga priložnostnega jedilnega lista za primer, ko želi gostinec izpostaviti jedi, pripravljene z mesom z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«;
  • video posnetki, ki pojasnjujejo pomen oznake »izbrana kakovost – Slovenija« za meso in pomembnost izbiranja kakovostnega lokalnega mesa (za prenos s spleta).

Poglejte tudi posnetek z dogodka o predstavitvi projekta



GastronomijaIzbrana kakovostMesoGostinci

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito