Nacionalna shema

Evropska shema

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani 2023

na plakatu piše: zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane

Članek je del portala:

Naša super hrana
Kazalo:

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh.

V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih, sledita pa sektorja predelave in proizvodnje (20 %). Da bi pospešili prizadevanja EU na tem področju, Evropska komisija predlaga, naj države članice do leta 2030 za 10 % zmanjšajo količino odpadne hrane v predelavi in proizvodnji ter za 30 % (na prebivalca) skupaj v maloprodaji in potrošnji (restavracije, prehrambene storitve in gospodinjstva).

Zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane je bistveno za prehod na trajnostne prehranske sisteme. Z ukrepi za preprečevanje odpadne hrane se borimo tudi proti podnebnim spremembam, zagotavljamo več hranljivih živil za prehrano ljudi ter privarčujemo denar podjetjem in gospodinjstvom. Skupaj smo torej odgovorni za to, da zmanjšamo odpadno hrano na ravni potrošnikov. Vključiti je treba akterje na vseh ravneh: vlade, kmete in živilska podjetja, nevladne organizacije, raziskovalne in akademske institucije ter potrošnike.

Ali ste vedeli?

Odpadna hrana ima velikanski vpliv na okolje, saj je vzrok za približno 16 % emisij toplogrednih plinov, ki izvirajo iz prehranskega sistema EU. Če bi bila odpadna hrana država članica, bi bila po izpustih emisij toplogrednih plinov na petem mestu v EU.

državljanke in državljani EU predlagajo sledeče ukrepe za zmanjšanje količin odpadne hrane

Vsak posameznik lahko pomaga pri zmanjševanju količine odpadne hrane

Z majhnimi koraki lahko vsi skupaj naslavljamo problematiko presežne hrane. Preberite nekaj temeljnih nasvetov, ki jih lahko upoštevate v vsakodnevnem življenju.

Planiranje obrokov

Najboljše je, če načrtujete, kaj boste jedli, ter se po nakupih odpravite z natančnim seznamom. Ostanke hrane lahko spremenite tudi v okusne nove jedi in jih tako porabite naslednji dan.

Pravilno shranjevanje živil

Za ohranjanje svežine naših živil je bistveno, da jih pravilno shranjujete. 

z zmanjševanjem izgub hrane in količine odpadne hrane lahko živilska podjetja in potrošniki prihranijo denar

Priporočila evropskega državljanskega foruma o živilskih odpadkih

Na Konferenci o prihodnosti Evrope so državljani lahko izmenjali svoje zamisli o tem, kaj pričakujejo od Evropske unije, na njeni podlagi pa je bilo pripravljeno končno poročilo, sestavljeno iz 49 predlogov.

Priporočila evropskega državljanskega foruma o živilskih odpadkih

Odmevi na dogodkeSpoštujmo hrano, spoštujmo planet

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito