Priporočila za zmanjšanje odpadne hrane v trgovini
Trgovinska zbornica Slovenije je ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport izdala publikacijo z naslovom »Priporočila za zmanjšanje odpadne hrane v trgovini«.
Ta izdaja predstavlja del aktivnosti, ki se izvajajo v okviru Akcijskega načrta za implementacijo Strategije za zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, pod sloganom »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«.
Publikacijo si lahko prenesete tukaj >>>
Strategije in ukrepi za učinkovitejše upravljanje z zalogami
Publikacija ponuja praktične nasvete in usmeritve trgovcem, kako učinkoviteje upravljati z zalogami hrane, optimizirati nabavne in prodajne procese ter s tem zmanjšati količino odpadne hrane, ki nastaja v trgovskem sektorju. Poudarek je na prepoznavanju ključnih dejavnikov, ki prispevajo k izgubi hrane, in na predlaganju učinkovitih rešitev za njihovo obravnavo.
Pomen zmanjšanja odpadne hrane za okolje in gospodarstvo
S to iniciativo Trgovinska zbornica Slovenije stremi k ozaveščanju in spodbujanju trgovcev k odgovornejšemu ravnanju z viri, s čimer ne prispevajo le k ohranjanju okolja, temveč tudi k večji gospodarski učinkovitosti. Ta pristop je še posebej pomemben v luči globalnih in slovenskih prizadevanj za zmanjšanje odpadne hrane, kar je ključnega pomena za trajnostni razvoj in blaženje podnebnih sprememb.