Nacionalna shema

Evropska shema

Ste že slišali za seneno mleko?

nalivanje mleka, v ozadju krava na pašniku, desno znak zajamčena tradicionalna posebnost

Članek je del portala:

Naša super hrana
Kazalo:

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po čem seneno mleko izstopa.

Način kmetovanja, s pomočjo katerega se pridobiva seneno mleko, je tradicionalen in temelji na naravnih prehranjevalnih navadah živali. V primerjavi s konvencionalnim mlekom ima seneno mleko ugodnejšo sestavo maščobnih kislin, vsebuje več esencialnih maščobnih kislin in ima boljše razmerje med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami.

Kaj je seneno mleko?

O tem smo povprašali dr. Janeza Benedečiča iz Zavoda seneno meso in mleko, ki pravi: »Seneno mleko je mleko krav, ovac ali koz, ki se proizvaja pod tradicionalnimi proizvodnimi pogoji po predpisih o senenem mleku, zanj pa sta značilni prepoved uporabe kisane krme, kot je silaža, ter prepoved uporabe živil in krmil, ki so v skladu z veljavno zakonodajo opredeljeni kot gensko spremenjeni.«

Seneno mleko mora biti certificirano

Certificiranje senenega mesa in mleka se v Sloveniji izvaja že od leta 2015. Takrat je Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru (IKC UM) iz Hoč pri Mariboru vzpostavil certificiranje po zasebnem standardu »Seneno mleko«/»Seneno meso«©. 

»Seneno mleko« je bilo z zajamčeno tradicionalno posebnostjo leta 2016 zaščiteno pri Evropski komisiji v nemškem, angleškem, španskem italijanskem in francoskem jeziku. Kasneje je tudi Slovenija pristopila k postopku zaščite na ravni EU, zato je od leta 2022 »seneno mleko«, »ovčje seneno mleko« in »kozje seneno mleko« zaščiteno tudi v slovenskem jeziku. Vsi proizvajalci, ki želijo proizvajati zaščiteno »seneno mleko« krav, ovc in koz, morajo biti certificirani.

Dostopnost senenega mleka v Sloveniji

Po besedah dr. Benedečiča je trenutno v Sloveniji certificiranih 85 proizvajalcev senenega mleka. V povprečju lahko ocenimo, da je v Sloveniji prirejenega okrog 5 mio litrov senenega mleka letno.

Kaj morajo rejci upoštevati pri pridelavi senenega mleka?

Pri pridelavi senenega mleka morajo rejci upoštevati stroge standarde, ki so zapisani v specifikaciji. Ključno je, da se živali ne krmi s fermentirano krmo, kot so bale v foliji ali silaža, temveč njihova prehrana temelji na seneni in sveži travi. Kmetije, ki želijo pridobiti certifikat za seneno mleko, ne smejo uporabljati gensko spremenjene krme. Prav tako mora biti delež suhe snovi iz voluminozne krme v obroku na letni ravni večji od 75 % za mleko senene prireje. V zimskem obdobju se živali krmi samo s senom, v poletnem pa se lahko uporabljajo seno ali paša ali prilast oziroma kombinacije teh treh možnosti.

Katere so prednosti senenega mleka?

Po besedah dr. Benedečiča obstaja več prednosti senenega mleka, ki jih je treba upoštevati:

  • Višja vsebnost omega-3 maščobnih kislin: Seno in trava sta bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so koristne za zdravje ljudi. Seneno mleko lahko vsebuje višje ravni teh koristnih maščob.
  • Manjša vsebnost nasičenih maščob: Seneno mleko običajno vsebuje manj nasičenih maščob, kar lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni.
  • Povečana vsebnost vitaminov in mineralov: Mleko iz živali, ki se hranijo s svežo travo, senom in rastlinami, lahko vsebuje več vitaminov in mineralov, kot so vitamin E, beta-karoten, kalcij in magnezij.
  • Boljša aroma in okus: Seneno mleko pogosto velja za bolj aromatično in okusno, saj ima lahko subtilen okus po travah in zeliščih, ki jih živali zaužijejo.
zorilnica senenih sirov v Mlekarni celeia
Vir slike: Mlekarna Celeia

Seneno mleko se od prvega do zadnjega koraka obdeluje ločeno

O dejanskem procesu predelave senenega mleka smo se pogovarjali s Petro Ceraj, projektno vodjo v Mlekarni Celeia, ki nam je povedala več o tem, na kakšen način zagotavljajo, da je seneno mleko ločeno od ostalih vrst mleka že v fazi odkupa in potem med proizvodnjo. »S senenim mlekom v Mlekarni Celeia posebej spoštljivo rokujemo. To mleko je popolnoma ločeno od ostalih vrst mleka od prve do zadnje faze v proizvodnji. Popolnoma ločeno pomeni ločen prevoz mleka od pridelovalcev do mlekarne, ločene sprejemne posode za surovo seneno mleko, nova linija namenjena in prilagojena izključno za proizvodnjo senenega sira, ločen prostor za zorenje sira in pakirnica.«

Poleg senenega mleka so na voljo tudi drugi mlečni izdelki

V Mlekarni Celeia iz polnomastnega nehomogeniziranega senenega mleka izdelujejo sir, sicer pa so v Sloveniji na voljo tudi jogurti (sadni in navadni) iz senenega mleka, skuta iz senenega mleka, kislo seneno kravje mleko in sirotka iz senenega mleka.

Kako je označeno »seneno mleko«?

Seneno mleko je v prodaji označeno z zaščitenim imenom »seneno mleko«, »ovčje seneno mleko« ali »kozje seneno mleko« in simbolom Evropske unije.

ztp

Mlekarna Celeia svoje senene sire označuje še z drugimi znaki kakovosti, in sicer »izbrana kakovost – Slovenija«, brez GSO, znak unije Zajamčena tradicionalna posebnost ter z znakom zavoda Seneno (na sliki spodaj), katerega so tudi ustanovni člani.

logo seneno zavoda seneno mleko


Lokalna pridelavaZajamčena tradicionalna posebnostMleko

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito