Nacionalna shema

Evropska shema

Lešnikov drobljenec

Lešnikov drobljenec z nevsakdanjimi živili je bil po nekaterih ustnih virih velikokrat na mizi za zajtrk »ta pridnih otrok«. Na prvi pogled kot pogača je ta polnovredna jed otrokom zagotovila zadostno količino energije tudi za pomoč na domačih kmetijah. Recept prihaja z Dolenjske.

Avtor recepta: projekt Kuhnapato

Čas priprave

10 minut

Čas kuhanja

20 minut

Skupni čas

30 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

4

Sezona

Jesen, Zima

Sestavine:

Prva plast:

  • 5 velikih jabolk »izbrana kakovost - Slovenija«
  • 2 žlici sladkorja
  • 3 žlice limoninega soka
  • 2 dl vode
  • 1 žlička cimeta
  • sol

Druga plast:

  • 4 dag mletih lešnikov
  • 3 dag ovsenih kosmičev
  • 2 žlici sladkorja
  • 10 dag moke
  • 20 dag masla »izbrana kakovost - Slovenija«
  • 1 pest nasekljanih lešnikov

Postopek:

Jabolka olupimo in izkoščičimo, vendar jih pustimo cela. V kozico natočimo limonin sok in nekoliko vode, ter dodamo sladkor. V tej mešanici nekaj minut kuhamo (dušimo) jabolka, da se omehčajo, vendar ostanejo v kosu.

Maslo stopimo, dodamo mlete lešnike, ovsene kosmiče, moko in sladkor. Vse skupaj dobro premešamo, da nastanejo grudice.

V pomaščen lončen pekač naložimo jabolka, okoli pa nasujemo drobljenec in vse skupaj potresemo z narezanimi lešniki.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in vanjo vložimo pekač ter pečemo približno 30 minut.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.