Nacionalna shema

Evropska shema

Brkinski medeni šmorn

Brkinski medeni šmorn je slovenska sladica, ki združuje okus medu in mehko teksturo šmorna. Ta sladica je kot nalašč za sladek začetek dneva ali kot posebna poslastica po kosilu. Priprava je hitra in preprosta, rezultat pa vedno slasten.

Avtor recepta: projekt Kuhnapato

Čas priprave

10 minut

Čas kuhanja

15 minut

Skupni čas

25 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

1

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

  • 1 kg brkinskih jabolk
  • 3 jajca
  • 2 dl kraškega medu
  • 2 dl mleka »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 150 g moke
  • 1 limona
  • cimet
  • Piranska sol
  • 2 žlici šetrajevega medu za preliv
  • maslo za pekač

Postopek:

Pripravimo maso iz rumenjakov, mleka, soli in moke, kot za palačinke. Beljake stepemo in sneg nazadnje po delih vmešamo v zmes.

Jabolka narežemo na koščke in jih prelijemo z medom, sokom limone, začinimo z limonino lupinico in cimetom ter pustimo stati vsaj pol ure.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač dobro namažemo z maslom. Jabolka »odcedimo« (ali pa v pekač vlijemo vse skupaj) in jih potresemo po pekaču.

Čez koščke vlijemo pripravljeno maso ravno toliko, da prekrijemo jabolka in damo v pečico. Temperaturo pečice zmanjšamo na 180 stopinj ter pečemo 10-15 minut, da šmorn dobi lepo zlato-rjavo barvo. Ko se ohladi, ga razstavimo na kose in postrežemo v skodelice ali primerne kozarce. Po želji pokapljamo z medom.

Priročni nasveti in zanimivosti

Priročen nasvet

01

Priprava šmorna

Šmorn mešajte nežno, da ohranite rahlo in zračno teksturo.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

jajca_izpod_kamniskih

Zaščitena geografska označba

zaščitena geografska označba
kraski-med

Zaščitena označba porekla

zaščitena označba porekla

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.