Roastbeef in beli fižol
Avtor recepta: chefa Daniel Sukič in Boštjan Lačen, Kodila

Čas priprave
3 ure
Čas kuhanja
30 minut
Skupni čas
3 ure 30 minut
Zahtevnost
Zahtevno
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Roastbeef
- 1 kg suho zorjenega govejega hrbta »izbrana kakovost – Slovenija«
- groba morska sol
- sveže mleti pisani poper
- 100 ml olivnega olja
Beli fižol
- 1 kg suhega belega fižola
- 1 kg rdeče paprike
- 1,5 kg čebule
- 1 kg čvrstega paradižnika
- 20 g soli
- 30 g sladkorja
- 8 g sveže mletega pisanega popra
- 300 ml sončničnega olja
Postopek:
Roastbeef
Kos suho zorjenega govejega hrbta »izbrana kakovost – Slovenija« lepo posušimo in natremo z grobo morsko soljo. Tako pripravljeno meso pustimo stati na sobni temperaturi 2 uri.
Optimalno je, če ta kos govedine opečemo na žaru z živim ognjem, če le-tega nimamo, lahko ta del opravimo tudi v ponvi.
Nasoljen kos mesa položimo na žar, ki ima temperaturo okrog 260 °C. Meso lepo opečemo z vseh strani, da dobi lepo barvo in skorjasto teksturo.
Ko ga vzamemo z žara, ga položimo v pekač in ga damo v ogreto pečico na 175 °C. Pečemo tako dolgo, da središčna temperatura doseže 48-52 °C.
Meso pokapljamo z olivnim oljem in začinimo s pisanim poprom. Meso lahko postrežemo toplo ali hladno.
Beli fižol
Fižol namočimo v mrzli vodi čez noč. Naslednji dan fižol skuhamo do trdote al dente. Čebulo, papriko in paradižnik narežemo na 2 cm velike kocke.
V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in papriko ter dušimo 20 min. Nato dodamo kuhan fižol in dušimo še dodatnih 10 minut.
Dodamo paradižnik, dušimo 10 minut, nato začinimo s soljo in poprom, dodamo sladkor in kis ter dušimo še 20 minut. Fižol lahko postrežemo topel ali hladen.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.