Nacionalna shema

Evropska shema

Postrvja juha z ajdovim toastom in ocvirki

Postrvja juha z ajdovim toastom in ocvirki je izjemno okusna jed, ki združuje nežno ribjo juho z bogatim okusom ocvirkov in hrustljavim ajdovim kruhom. Ta jed je idealna za hladnejše dni, ko se želimo pogreti z nečim toplim in hranljivim.

Čas priprave

15 minut

Čas kuhanja

1 ura

Skupni čas

1 ura 15 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

  • ostanki filiranja lokalne postrvi (kosti z glavo)
  • zelenjava za jušno osnovo
  • 150 ml sladke smetane
  • 1 večji krompir
  • sol in poper
  • 1 rezina ajdovega kruha
  • 2 žlici ocvirkov
  • koža postrvi

Postopek:

Pristavimo vodo za jušno osnovo, dodamo kosti in jušno zelenjavo. Kuhamo približno 1 uro. Jušno osnovo precedimo in ponovno postavimo na ogenj, da se lepo reducira (na vsaj polovico tekočine). Olupimo krompir, ga narežemo na kocke in skuhamo. Dodamo ga reducirani juhi in prilijemo smetano. S paličnim mešalnikom zmešamo, dokler ni juha lepo gladka. Solimo in popramo.

Na maslu popečemo rezine kruha do zlatorjave barve. Juho postrežemo v krožniku, pristavimo rezine ajdovega kruha in posujemo z ocvirki. Za obogatitev teksture lahko dodamo hrustljavo popečeno ribjo kožo. Med dvema peki papirjema jo približno 15 minut pečemo na 170 °C.

Priročni nasveti in zanimivosti

Priročen nasvet

01

Osnova za juho

Pri pripravi ribje osnove je pomembno, da jo kuhamo počasi in na nizkem ognju, da iz kosti in zelenjave izločimo čim več okusa. Osnovo lahko dodatno obogatimo z začimbami, kot so lovorjev list in nekaj zrn popra.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Piranska_sol

Zaščitena označba porekla

zaščitena označba porekla

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.