Kako poskrbeti za varno uživanje rib?
Ribe so pomemben del naše prehrane, vendar pa je potrebno pri rokovanju z njimi upoštevati nekatere smernice in priporočila. Ribje meso se namreč hitro kvari, če z njim ne ravnamo pravilno.
Dobro je, da so ribe vsaj enkrat tedensko na našem jedilniku, vendar pa je ob tem pomembno, da poskrbimo za njihovo varno pripravo. Pripravili smo nekaj napotkov, ki jih je treba upoštevati.
Kako izbrati ribe v ribarnici?
Pomembno je, da ribe kupujemo od preverjenih dobaviteljev, pred nakupom pa jih povprašamo o poreklu rib in času ulova. Bodimo pozorni, da so ribe shranjene na primerni temperaturi, na primer v hladilniku ali na ledu. Zaradi možnosti navzkrižnega onesnaženja je odsvetovan nakup že kuhanih rib, rakcev, morskih sadežev in podobno, ki so v vitrini hranjeni skupaj s surovimi ribami. Pri prevozu domov ribe hranimo v hladilni vreči ali hladilni torbi ter jih takoj po prihodu domov postavimo na hladno. Priporočljivo je, da je prevoz do doma čim bolj hiter.
Na kaj moramo biti pozorni pri izboru zamrznjenih rib
Nikdar ne kupimo zamrznjenih rib, če je embalaža poškodovana ali raztrgana. Pri nakupu smo pozorni na datum uporabnosti. Enako kot pri svežih ribah poskrbimo, da so med prevozom čim bolj na hladnem in jih doma nemudoma prestavimo nazaj v zamrzovalno skrinjo.
Kako prepoznamo sveže ribe
Sveže ribe prepoznamo tako po videzu kot po vonju, ki je tipičen za svežo ribo. Oči so pri sveži ribi močno izbuljene in čvrste, beločnice pa so prozorne. Škrge so pri sveži ribi živo rdeče, vlažne in nimajo izrazitega vonja. Koža sveže ribe je napeta in luske se čvrsto prilegajo telesu. Na pritisk prsta se ne pozna vdolbina, ampak je meso prožno.
Na kateri temperaturi shranimo ribe?
Ribe shranjujemo v hladilniku na temperaturi do 5 °C ali pa jih zamrznemo na temperaturi -18 °C. Pri rokovanju z ribami smo vedno pozorni, da ne pride do navzkrižnega onesnaženja drugih živil. To dosežemo tako, da se na pultu in polici hladilnika ne dotikajo drugih živil.
Zamrznjeno ribo vedno odtaljujemo v hladilniku na temperaturi 5 °C ali pod mrzlo tekočo vodo v originalni embalaži. Rib nikoli ne odtaljujemo na kuhinjskih površinah pri sobni temperaturi, prav tako pa že odtaljene ribe nikoli ponovno ne zamrznemo. Čas odtaljevanja se prilagodi teži ribe.
Poskrbimo, da je riba dobro toplotno obdelana
Pomembno je, da tako sveže kot zamrznjene ribe vedno zadostno toplotno obdelamo. Pomagamo si lahko z uporabo termometra za merjenje središčne temperature. Pečene ali kuhane ribe in ribje jedi zaužijmo čim prej po pripravi, v nasprotnem primeru pa jih čim prej shranimo v hladilniku pri temperaturi do 5 °C.
Vsebina članka je deloma povzeta po: Prehrana.si