Letos bomo prvič obeležili teden slovenske hrane
Do zdaj smo tretji petek v novembru obeleževali dan slovenske hrane, ob katerem je po vsej Sloveniji potekal tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Po sklepu Vlade pa bomo po novem vsak tretji teden v novembru obeleževali kot teden slovenske hrane.
Prvo uradno obeleževanje tedna slovenske hrane bo letos od 11. do 17. novembra, z glavno prireditvijo Tradicionalni slovenski zajtrk v petek, 15. novembra.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je na pobudo dvanajstih stanovskih organizacij, vključno s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), Zadružno zvezo Slovenije (ZZS), Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS), Sindikatom kmetov Slovenije (SKS), Zvezo kmetic Slovenije (ZKS), Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM), Ekoci – eko civilne iniciative Slovenije, Združenjem za trajnostno prihodnost, Zvezo sadjarskih društev Slovenije, Gibanjem Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, Gibanjem Rajski vrt ter Konzorcijem evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov, predlagalo Vladi ustanovitev Tedna slovenske hrane.
Vlada je 21. decembra sprejela odločbo o uvedbi tedna slovenske hrane, ki se bo vsako leto odvijal v tretjem tednu novembra. Namen tega tedna je spodbuditi večje naročanje, nakup in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati tradicionalne slovenske jedi ter spodbujati zdrav življenjski slog. Ozaveščanje v okviru tedna slovenske hrane bo usmerjeno na javne ustanove, gostinske obrate, gospodinjstva in širšo javnost.
Teden slovenske hrane bo vključeval naslednje aktivnosti:
- Spodbujanje priprave tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalnih sestavin.
- Izvajanje projekta Tradicionalni slovenski zajtrk v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki bo eden glavnih dogodkov tedna.
- Ozaveščanje o prednostih uživanja lokalne oziroma slovenske hrane preko vzgojno-izobraževalnih zavodov, javnih ustanov, gostinskega sektorja, gospodinjstev in širše javnosti.
Poglejte okusne recepte
Pobudniki so že izdali brošuro z naslovom Recepti z okusi Slovenije, s katero želijo spodbuditi uporabo slovenskih izdelkov in tradicionalnih receptov.
Teden slovenske hrane bo prispeval k boljšemu sodelovanju vseh deležnikov v verigi preskrbe s hrano ter k učinkovitejši promociji slovenske hrane. Poleg tega bodo aktivnosti v tednu pripomogle k večjemu spoštovanju hrane in naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.