Nacionalna shema

Evropska shema

Najbolje je posegati po lokalno pridelanem sadju

slovenske slive v leseni posodi

Članek je del portala:

Naša super hrana
Kazalo:

V današnjem svetu, kjer je ponudba sadja raznolika in dostopna skozi vse leto, se pogosto znajdemo pred izzivom, ali izbrati eksotično sadje iz oddaljenih dežel ali poseči po domačem sadju. Preberite, zakaj je najbolje posegati po lokalno pridelanem sadju.

Eden izmed ključnih razlogov za izbiro lokalno pridelanega sadja je njegova višja hranilna vrednost. Lokalno sadje se obira v optimalni zrelosti, kar omogoča ohranitev vseh pomembnih hranilnih snovi. Sadje, ki je bilo obrano prezgodaj, kar je pogosto praksa pri uvoženem sadju, namreč ne doseže svoje polne biološke vrednosti. Poleg tega je pri lokalnem sadju bistveno manjša uporaba pesticidov, saj ni potrebe po dolgotrajnem skladiščenju in prevozu, ki bi zahtevala dodatna sredstva za ohranjanje svežine.

slovenske hruške na mizi

Pobiranje v času optimalne zrelosti

Lokalno pridelano sadje se pobira v času, ko je najbolj zrelo, kar pomeni, da vsebuje največ vitaminov, mineralov in antioksidantov. Zrelo sadje je tudi polnejšega okusa in bolj sočno, kar opazimo pri vsakem grižljaju. Kot poudarja dr. Robert Veberič, strokovnjak za sadjarstvo: »Mnoge študije kažejo, da je uživanje sezonskega sadja domačega izvora pomembno za podporo našemu imunskemu sistemu, saj zagotavlja hranila, ki jih telo v določenih obdobjih najbolj potrebuje.«

Sezonsko uživanje sadja

Sezonsko sadje, ki ga lahko v Sloveniji uživamo skozi celo leto, je polno okusov, saj dozori na naraven način. V spomladi nas narava obdari s prvimi jagodami, katerim sledi tudi ostalo jagodičje, poletnih mesecih nas razveseljujejo sočne breskve, marelice fige, slive in jabolka, jeseni in v zimskem času pa lahko posegamo po kakiju, shranjenih jabolkih in hruškah, lupinarjih ter predelanem sadju v obliki kompotov, marmelad in sokov.

slovenske jagode v leseni posodici

Podpora lokalnim pridelovalcem in okolju

Z izbiro lokalno pridelanega sadja neposredno podpiramo slovenske pridelovalce in prispevamo k ohranjanju avtohtonih vrst sadja. Lokalna samooskrba je ključna za prehransko varnost in ohranjanje lokalnega okolja. Z nakupom lokalno pridelanega sadja zmanjšujemo potrebo po uvozu, kar zmanjšuje našo odvisnost od globalnih trgovinskih tokov.

slovenski lešniki in orehi v dveh lesenih posodah

Manjši okoljski vpliv

Ena od pomembnih prednosti lokalno pridelanega sadja je tudi manjši okoljski vpliv. Sadje, ki je pridelano blizu nas, potrebuje manj prevoza, kar pomeni manjše emisije toplogrednih plinov in manjšo porabo fosilnih goriv. S tem pripomoremo k ohranjanju zdravega okolja, ki ga bomo lahko zapustili prihodnjim generacijam.

Ko torej naslednjič izbirate sadje, izberite lokalno – zaradi vas, vaših bližnjih in prihodnosti našega okolja.

Vas zanima več o tematiki?

Kliknite na povezavo.
izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925


Lokalna pridelavaIzbrana kakovostSadje

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito