Naše super proso
Proso je žito, ki slovi po tem, da je brez glutena in vsebuje najvišjo vsebnost kalcija med vsemi žiti. Je odlična zdrava alternativa za ljudi, ki imajo celiakijo ali se držijo brezglutenske diete, iz njega pa lahko pripravimo najrazličnejše jedi ali proseno kašo uporabimo kot prilogo.
Proso se v prehrani uporablja olupljeno ter ima drobna, rumena in okrogla semena blagega okusa. Skupaj s pšenico in ječmenom ima najstarejšo tradicijo gojenja, saj se je pojavljalo že pred približno 6000 leti pred našim štetjem v Aziji, uspeva pa tudi v Evropi in Južni Ameriki.
Proso je enoletna rastlina in najbolje uspeva v suhem in toplejšem podnebju, medtem ko so se posamezne sorte prosa prilagodile tudi na gojenje v hladnejših podnebjih. Proso se uporablja tudi za krmo živali, še posebej ptic.
Ali ste vedeli? Proso velja za simbol plodnosti!
Slovani so proso tradicionalno dojemali kot simbol plodnosti, zato so prosene jedi pogosto pripravljali za poroke in druga slavja.
V Sloveniji je bilo v preteklosti proso najbolj razširjeno na Gorenjskem, kjer je bilo pomembna poljščina pri kolobarjenju, danes pa ga v manjših količinah pridelujejo po vsej Sloveniji. V slovenski kulinariki se največkrat uporablja kot prosena kaša, ki se jo pripravi na mleku, v obliki sladic, ali pa kot prilogo mesnim in ribjim jedem.
Naj bo proso redno del naše prehrane
Proso je sicer vsestransko uporabno v kulinariki in zaradi njegovih ugodnih hranilnih lastnosti ga je priporočljivo v prehrano vključevati čim pogosteje. Proso se namreč ponaša z najvišjo vsebnostjo kalcija med vsemi žiti. Človeškemu telesu zagotavlja kar 13 % priporočene dnevne vrednosti na 1 kuhano skodelico (100 gramov). Kalcij je med drugim pomemben za zagotavljanje zdravja kosti in mišic ter za pravilno delovanje živcev.
Poleg kalcija proso vsebuje veliko beljakovin in je bogato z manganom, bakrom, magnezijem, železom in fosforjem, med vitamini pa prevladujejo vitamini skupine B kompleksa.
Nepogrešljivo žito v brezglutenski dieti
Ena od pomembnih prednosti je, da proso ne vsebuje glutena, zato je primerno za ljudi s celiakijo in vse, ki želijo uživati brezglutensko hrano.