Nasveti za bolj trajnostno prehranjevanje
Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo količino hrane, ki jo zavržemo, ter poskrbimo za bolj trajnostno prehranjevanje in smotrno rabo virov. Preberite uporabne smernice in nasvete, ki jih je enostavno upoštevati, prinašajo pa številne pozitivne učinke tako za preskrbo kot za našo denarnico.
Pomembno se je zavedati, da je hrana naša izjemno dragocena dobrina, zato moramo z njo ravnati spoštljivo ter si prizadevati za čim manj zavržkov. Hrana, ki ostane po obroku, ni namenjena za v koš, temveč jo lahko na različne inovativne načine uporabimo v novih, okusnih jedeh, hkrati pa tudi prihranimo.
Nujno je načrtovati obroke
Eden od najbolj učinkovitih načinov za zmanjšanje količin zavržkov je zagotovo načrtovanje obrokov. Tako namreč nakupimo le tiste sestavine, ki jih zares potrebujemo in za katere vemo, da jih bomo porabili. Oblikujemo si lahko celo nekaj družinskih jedilnikov, ki jih nato vsak teden menjamo in pridejo spet na vrsto čez nekaj tednov. Ob tem je pomembno upoštevati, katere lokalne jedi so trenutno na voljo in sveže, ter jedilnike prilagoditi letnemu času.
Pred nakupom si pripravimo seznam, kaj dejansko potrebujemo, v trgovini pa bodimo pozorni tudi na rok uporabe posameznih živil. Pripravljen nakupovalni seznam pred odhodom v trgovino nam pomaga nakupovati osredotočeno ter ob tem tudi mnogo prihraniti.
Česar ne uspemo pojesti, lahko spremenimo v ozimnico
Presežke sadja in zelenjave lahko pretvorimo v okusna živila za ozimnico, ki nam pride zelo prav v hladnejših mesecih, ko je lokalnih živil nekoliko manj. Prav tako lahko predelamo tudi sadje in zelenjava nepravilnih oblik ali neuglednega videza zaradi poškodb, saj so tovrstna živila še vedno enako užitna in okusna.
Poskrbimo za pravilno shranjevanje živil
Pravilno shranjevanje živil bodisi v shrambi bodisi v hladilniku ali skrinji nam pomaga podaljšati njihovo trajnost ter ohraniti želeno svežino, okus in hranilno vrednost. Na ta način se lahko izognemo tudi gnitju, plesnivim ali pokvarjenim živilom.
Znate pravilno razbrati rok trajanja živil?
Prav tako je zelo pomembno, da pravilno razumemo podatke o roku uporabnosti živil. Ravno zakonsko določeni roki trajanja so mnogokrat tisti, zaradi katerih zavržemo živila, ki so v resnici še popolnoma primerna za uporabo. Besedna zveza »porabiti do« označuje, do kdaj je živilo še primerno za uživanje, besedna zveza »uporabno najmanj do« pa označuje mejo, pri kateri živilo začne izgubljati pričakovano kakovost, torej svežino, okus in teksturo, vendar pa se je potrebno zavedati, da je živilo še vedno užitno.
Obroki naj ne bodo preobilni
Zelo pogosto se zgodi, da skuhamo več, kot porabimo, tako pripravljena hrana pa največkrat pristane v smeteh. Pomagamo si lahko s pravilnim odmerjanjem jedi. Splošne smernice so sledeče:
- za pripravo testenin potrebujemo približno 100 g na osebo,
- za pripravo rižote potrebujemo približno 75 g riža na osebo,
- pri odmerjanju količine zelenjave pa si lahko pomagamo kar s krožnikom, s pomočjo katerega dobimo boljši občutek glede odmerjanja količine.
Tudi na krožnik si naložimo toliko, kot bomo pojedli, saj lahko preostanek shranimo v nepredušno zaprte posode in jedi pojemo kasneje, ali pa jih predelamo v nove lastne recepte.
Deloma povzeto po: https://www.snaga-mb.si