Poznate tradicijo miklavževanja v Sloveniji?
Miklavževanje je star običaj, ki je na slovenskem zakoreninjen že skoraj 200 let. Praznik svetega Miklavža praznujemo 6. decembra, običaj pa je tudi peka parkljev, za katere smo pripravili recept.
Sveti Miklavž, ki je v drugih evropskih jezikih znan kot sveti Nikolaj, je krščanski svetnik, ki je živel v 3. stoletju. Ta sveti mož je bil velik dobrotnik in je bil znan kot zavetnik revežev in otrok. Miklavžev dan ali praznik svetega Miklavža se praznuje 6. decembra.
Tradicionalna obdaritev otrok
Miklavža se tudi danes najbolj razveselijo predvsem otroci, ki jim v noči iz 5. na 6. december v spremstvu parkeljnov in angelčkov prinese skromna darila. Že tradicionalno so bili darovi, ki jih je prinesel sveti Miklavž, precej preprosti, a polni simbolike. Ti darovi, znani kot »miklavževina«, so del tradicionalnega obdarovanja in mednje spadajo jabolka, orehi, lešniki in suho sadje.
Izberite zdravo lokalno sveže in suho sadje ter oreščke
Če doma obujate tradicijo miklavževanja, bodite pozorni, da kot darila izberete zdravo, lokalno sezonsko sadje, suho sadje in slovenske orehe ter tako razveselite najbližje.
Priročen nasvet
Specite z otroki domače parkeljne
Ena izmed tradicij, ki je neposredno povezana z miklavževanjem v Sloveniji, je peka parkljev. Ti domači kruhki so del prazničnega vzdušja in so običajno pripravljeni v družinskem krogu, kar dodaja poseben čar praznovanju. Da boste lahko uživali v peki parkljev, s katerimi lahko razveselite celotno družino, smo vam pripravili enostaven, a izredno slasten recept.
Predpaznične prireditve, povezane z miklavževanjem
V času miklavževanja po vsej Sloveniji potekajo številne predpraznične prireditve z vrhuncem na dan svetega Miklavža. Te prireditve pogosto vključujejo miklavžev sejem, kjer so na voljo različne praznične dobrote.