Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi
V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov in hkrati tudi prihranimo.
Pripravili smo nekaj idej, kako porabiti živila, ki v kuhinji najpogosteje ostanejo.
Kako porabiti kuhan krompir?
Kuhan krompir je mogoče porabiti na mnogo načinov. Lahko ga uporabite v hladni krompirjevi solati ali pa ga pretlačite, mu dodate jušno osnovo in zelišča ter ustvarite okusno juho. Odlična ideja je tudi priprava krompirjevega narastka ali krompirjevih polpetov, ki jih naredite tako, da zmešate krompir z jajcem ter dodate sol, poper, česen, peteršilj in nasekljano čebulo. Nato samo še popečete in že lahko uživate v okusni jedi.
So vam ostale testenine?
Tudi hladne testenine so idealne za pripravo različnih vrst solat, ki jim dodate želeno zelenjavo, lahko pa tudi koščke mesa ali tuno. Začinite jo s kisom, olivnim oljem, soljo in poprom. Ena izmed prednosti je tudi ta, da so solate iz testenin okusne tudi, kadar jih pustite nekaj časa počivati, zato so lahko odlična malica za v službo ali na poti.
Ponovno uporabite ostanke riža
Ostanke riža lahko pripravite kot raznovrstno prilogo, ki ji dodate popečeno zelenjavo. Ena od ustvarjalnih možnosti pa je tudi priprava riževih palačink, ki jih naredite tako, da ostanek riža zmešate z moko, mlekom in jajci ter maso spečete v okusne palačinke, ki jih pojeste z namazom po izbiri.
Tudi iz starejšega kruha lahko ustvarite marsikaj
V mnogih receptih je star kruh osnovna sestavina, zato lahko pobrskate v bogati knjižnici idej. Ena izmed možnosti je slasten kruhov narastek z jabolki in rozinami, lahko pa pripravite tudi okusne ocvrte šnite, ki so hitra rešitev za malico.
Starejše žemlje lahko zmehčate v jušni osnovi ali mleku ter jih uporabite v mesnih cmokih ali polpetih iz mletega mesa, lahko pa tudi pripravite okusne kruhove cmoke. Ena izmed možnosti je tudi, da suh kruh s strgalom naribate ter tako pripravite domače v drobtine.
Tudi zelenjava naj nikar ne roma v koš
Različne vrste kuhane ali pečene zelenjave lahko prav tako uporabite na mnogo različnih načinov. Ena od možnosti porabe kuhane zelenjave je, da jo v plasteh naložite ter dodate tudi kuhan krompir, nato pa vse prelijete s smetano ali bešamelom, potresete s sirom in spečete. Prav tako je vedno dobra odločitev tudi priprava okusnega zelenjavnega pireja, ki mu lahko za dodatno aromo dodate malo jušne osnove ali smetane in ga ustrezno začinite.