Slovenski vplivneži promovirajo ekološko hrano
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je združilo moči z znanimi slovenskimi vplivneži, ki bodo pomagali ozaveščati o ključnih prednostih ekološkega kmetijstva.
Cilj te iniciative je širši javnosti približati vrednost in pomembnost prepoznavanja ter izbire ekoloških izdelkov v vsakdanjem življenju.
Ekološka hrana: več kot le sadje in zelenjava
Ponudba ekološko pridelane hrane ne zajema le sadja in zelenjave, temveč tudi žitarice, jajca, mleko in mlečne izdelke, meso in mesne izdelke ter vina in ribe. Razumevanje celotne verige pridelave, od semena do končnega izdelka na prodajnih policah, igra ključno vlogo pri ozaveščanju kupcev o trajnostnih izbirah.
Stroge zahteve za ekološko pridelavo
Pomembno je vedeti, da ekološka hrana nastaja brez uporabe pesticidov, aditivov, hormonov in umetnih gnojil, z močnim poudarkom na mehanskih ukrepih za zatiranje škodljivcev. V ospredju so tudi humane prakse reje, ki vključujejo prosto pašo živali.
Vplivneži kot ambasadorji ekološkega kmetijstva
Nika Veger, Saša Zor, Anja Kovačič Fornazarič, Danaja Oblak, Ines Pusovnik in Anže Kuplenik so med tistimi, ki so prevzeli vlogo ambasadorjev za promocijo ekološkega kmetovanja in hrane. Predstavnica z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Maja Žibert jim je na posebnem dogodku na ekološki kmetiji Trnulja podrobno predstavila, kako mora biti ekološka hrana pridelana in kakšne prednosti prinaša za okolje ter zdravje ljudi. Predstavljen jim je bil tudi iskalnik, preko katerega lahko sami preverjamo, ali je določeno živilo resnično ekološko certificirano, ki je javno dosegljiv tukaj.
Pobudo in sodelovanje z vplivneži spremljajo pozitivni odzivi javnosti in potrjujejo naraščajoče zanimanje za ekološko pridelano hrano med Slovenci, kar je tudi ključno za nadaljnji razvoj in promocijo ekološkega kmetijstva v Sloveniji.