Štajersko-prekmursko bučno olje nosi zaščiteno geografsko označbo
Štajersko-prekmursko bučno olje je jedilno nerafinirano rastlinsko olje, proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen in predelano na območju Štajerske in Prekmurja. Ni primerno le za uporabo v solati, ampak je vsestransko uporabno in med chefi zelo cenjeno.
Štajersko-prekmursko bučno olje je eden od slovenskih proizvodov, ki so zaščiteni na ravni Evropske unije, saj nosi Zaščiteno geografsko označbo. Olje je visoke kakovosti, nerafinirano, izdelano po tradicionalnem postopku s stiskanjem praženih bučnih semen najboljše kakovosti z uporabo toplote in brez aditivov, s čimer se ohranjajo specifičnost, raznolikost in tradicija slovenske kulinarike. Na Štajerskem in v Prekmurju že od 18. stoletja tradicionalno pridelujejo oljne buče in bučna semena predelujejo v bučno olje. Zanj je značilna barva, ki se giblje med temno zeleno in rdečkasto, bogatita pa ga tudi značilna aromatični vonj in okus.
Kako se pridobiva bučno olje?
Za pridobivanje bučnega olja uporabljajo posebne vrste oljnih buč, katerih semena nimajo preveč čvrstih ovojnic in so zato primerna za stiskanje. Skrbnost pri postopku predelave se začne že pri prevzemu bučnih semen, namenjenih za pridobivanje olja. Pri njih namreč kontrolirajo cele vrste parametrov, kot so vsebnost nečistoč, vsebnost vlage, vsebnost olja in poškodovanost.
Bučno olje ima zelo ugodno maščobno kislinsko sestavo, in sicer vsebuje le okrog 20 odstotkov nasičenih maščobnih kislin ter kar 80 % nenasičenih maščobnih kislin, ki pripomorejo k zniževanju ravni slabega holesterola, pomagajo stabilizirati srčni ritem, blažijo vnetja in še na druge načine dobro deluje na organizem.
Štajersko-prekmursko bučno olje na 100 gramov olja vsebuje kar okrog 50 miligramov vitamina E, ki je antioksidant in pomemben vir zaščite pred prostimi radikali. V bučnem olju pa najdemo tudi druge vitamine in redke aminokisline.
Bučno olje ni le za na solato
»Zanimivo je, da se na našem področju bučno olje še vedno uporablja predvsem na solatah, drugje pa pri celem kupu drugih jedi, samo na solatah skorajda ne,« se namuzne Gorazd Kocbek, lastnik Oljarne Kocbek, ki je eden izmed certificiranih proizvajalcev. »Slovenskega potrošnika je treba torej izobraziti, da lahko bučno olje uporabljamo kot dodatek k rižu ali raznim testeninam, v juhah, za pripravo raznih namazov in omak, pri nas doma recimo z njim pečemo krasen šarkelj! Mnogi ljudje še vedno mislijo, da bučno olje ne prenese segrevanja, a v resnici odlično prenese tudi zelo visoke temperature!«
Kakovost bučnega olja najbolj odvisna od kakovosti bučnih semen Za 1 liter bučnega olja potrebujemo okrog 33 srednje velikih buč, oziroma povprečno 3 kilograme suhih bučnih semen, kar pa je odvisno tudi od sorte in letine.
Vas zanima več o tematiki?
Kliknite na povezavo.