O ponudniku
KMETIJA ROPIČ
ANDREJ ROPIČ , VOSEK 34 2231 PERNICA
OPIS DEJAVNOSTI NA KMETIJI
Naša kmetija leži med gričem imenovanem Vosek in prelepim Perniškim jezerom , kjer se razlegajo močvirja in nedotaknjena narava krajinskega parka Jareninski dol.
Smo poljedelska kmetija , ki se še ukvarja z prašičerejo in predelavo mesa na kmetiji.
Obdelujemo cca. 35 ha njiv na katerih imamo posejane razne kulture kot so : Ječmen , Koruza, Pšenica , Soja , Grašek , Buče.
Naše njivske površine se nahajajo na Vodovarstvenih območjih (vvo) Krajinskega parka , zato smo strogo omejeni z raznimi pesticidi , kar pa posledično pozitivno vpliva na naše pridelke .
Pridelke uporabimo za prašičjo krmo nekaj tržnih viškov pa prodamo.Za kvalitetno prirejo mesa uporabljamo več žitaric in grašek.
Z prirejo svinjskega mesa se ukvarjamo že od leta 1951. V reji imamo cca 30 plemenskih svinj in 2 merjasca . Pujske nato na kmetiji vzredimo do željene pitovne teže , katera je pomembna za dobre domače koline. Temu se reče tudi zaključena reja .
Vendar se pa naša reja predvsem razlikuje od ostalih . Že pri izgradnji hleva, smo omogočili prašičem dovolj gibalnega prostora in dobro počutje , saj so vse živali na polnih tleh nastlanih s slamo in izpusti na odprt zrak in sonce , tako da se živali počutijo čim bolj naravno . Posledično so pa bolj zdrave in živahne , tako da ne uporabljamo nobenih preventivnih antibiotikov. Vključeni smo tudi v sistem nadzora Dobrobit živali.
Na kmetiji , smo ugotovili , da tako kvalitetno vzrejene prašiče lahko predelamo v zelo okusne in kakovostne izdelke , kot so to delali že naše babice in dedki.
Zato smo se odločili, da to najkakovostnejšo meso predelamo v razne izdelke po tradicionalnih postopkih , ki zajemajo razsoljevanje , dimljenje, sušenje in shramba.
Meso z zaseko , salame ,sušena rebra, domače klobase ,ocvirki in mast ....
Tradicionalna predelava zahteva veliko znanja in izkušenj , posebej pa dosti časa, ki daje našim izdelkom pridih domačnosti in naravnosti.
Ob obisku naše kmetije vam lahko pokažemo naša polja , kjer je možno v času sezone lastno nabiranje zelenega graška , ogled prašičev na prostem in predelava mesa ter ,prodajalna. Skratka pokazali vam bomo kako poteka pot od njive do krožnika ,ter vas pogostimo z odličnimi domačimi dobrotami .