Nacionalna shema

Evropska shema

Teden slovenske hrane

Po sklepu Vlade v letu 2023 se vsak tretji teden v novembru obeležuje kot teden slovenske hrane. Tradicionalni slovenski zajtrk se izvede ob petkih v omenjenem tednu.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je na pobudo dvanajstih stanovskih organizacij, s prvopodpisano Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), Zadružno zvezo Slovenije (ZZS), Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS), Sindikatom kmetov Slovenije (SKS), Zvezo kmetic Slovenije (ZKS), Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM), Ekoci – eko civilne iniciative Slovenije, Združenjem za trajnostno prihodnost, Zvezo sadjarskih društev Slovenije, Gibanjem Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, Gibanjem Rajski vrt in Konzorcijem evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov Vladi predlagalo razglasitev tedna slovenske hrane.

Vlada je 21. decembra 2023 sprejela sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane, ki poteka vsako leto tretji teden novembra. Namen tedna slovenske hrane je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi zdrav prehranski način. Ozaveščanje v okviru tedna slovenske hrane se bo osredotočalo na javne ustanove, gostinske obrate, gospodinjstva in splošno zainteresirano javnost.

Teden slovenske hrane je posvečen naslednjim aktivnostim:

  • Spodbujanju priprave tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalnih sestavin.
  • Izvajanju projekta Tradicionalni slovenski zajtrk v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki bo eden od osrednjih dogodkov tedna.
  • Ozaveščanju o prednostih uživanja lokalne oziroma slovenske hrane, ki bo segalo preko vzgojno-izobraževalnih zavodov v javne ustanove, gostinske sektorje, gospodinjstva in širšo javnost.

Namen tedna slovenske hrane je, da prispeva še k boljšemu sodelovanju vseh, ki so vključeni v verigo preskrbe s hrano in k boljši promociji slovenske hrane. Aktivnosti v tednu slovenske hrane pripomorejo tudi k večjemu spoštovanju hrane ter naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.