Brkinski medeni šmorn
Avtor recepta: projekt Kuhnapato
Čas priprave
10 minut
Čas kuhanja
15 minut
Skupni čas
25 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
1
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 1 kg brkinskih jabolk
- 3 jajca
- 2 dl kraškega medu
- 2 dl mleka »izbrana kakovost – Slovenija«
- 150 g moke
- 1 limona
- cimet
- Piranska sol
- 2 žlici šetrajevega medu za preliv
- maslo za pekač
Postopek:
Pripravimo maso iz rumenjakov, mleka, soli in moke, kot za palačinke. Beljake stepemo in sneg nazadnje po delih vmešamo v zmes.
Jabolka narežemo na koščke in jih prelijemo z medom, sokom limone, začinimo z limonino lupinico in cimetom ter pustimo stati vsaj pol ure.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač dobro namažemo z maslom. Jabolka »odcedimo« (ali pa v pekač vlijemo vse skupaj) in jih potresemo po pekaču.
Čez koščke vlijemo pripravljeno maso ravno toliko, da prekrijemo jabolka in damo v pečico. Temperaturo pečice zmanjšamo na 180 stopinj ter pečemo 10-15 minut, da šmorn dobi lepo zlato-rjavo barvo. Ko se ohladi, ga razstavimo na kose in postrežemo v skodelice ali primerne kozarce. Po želji pokapljamo z medom.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Priprava šmorna
Šmorn mešajte nežno, da ohranite rahlo in zračno teksturo.