Domač kruh: kajzerice
Čas priprave
2 uri
Čas kuhanja
20 minut
Skupni čas
2 uri 20 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
1
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Žemlje
- 1 kg bele moke
- 2 žlički soli
- 0,5 dl olja
- 0,5 l tople vode
Kvasec
- 1 dl mleka
- 1 žlica sladkorja
- 1,5 kocke kvasa (63 g)
Postopek:
V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino vsujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem, da vzhaja.
Medtem pripravimo moko, ki jih v vrhu naredimo jamico. Vlijemo olje in sol in ko je vzhajan, tudi kvasec. Med mešanjem dolivamo mlačno ali celo toplo vodo. Nato testo zamesimo z rokami in dobro gnetemo. Priporočljivo je, da kruh gnetemo vsaj 10 minut, da se sestavine dobro premešajo. Po potrebi lahko dodamo še nekoliko vode, če je gnetenje zelo naporno; v primeru da pa se testo preveč prijema rok, dodamo še malo moke.
Pripravljeno testo položimo v pomokano posodo, ki jo pokrijemo in pustimo 1 uro. V tem času se volumen testa podvoji. Testo nato še enkrat pregnetemo in oblikujemo po želji.
Oblikovanje kajzeric
Testo razdelimo na enakomerne dele po 80 ali 90 gramov. Vsak hlebček razvaljamo v kačo in iz nje napravimo rahel vozel. En konec potisnemo s spodnje strani v sredino vozlja, drugi del pa z zgornje strani.
Vse kajzerice s primernim razmakom položimo na večji pekač, obložen s peki papirjem, pokrijemo in pustimo vzhajati še pol do ene ure na sobni temperaturi oziroma dokler se testo ne podvoji. Pekač vstavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj in pečemo približno 20 minut. Za sijaj kajzerice lahko pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem. Ko so pečene, kajzerice ovijemo v krpo in pustimo, da se počasi ohladijo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.