Marmelada iz jagod haskap
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
50 minut
Skupni čas
1 ura 10 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Poletje
Sestavine:
- 1 kg jagod haskap
- 500 g sladkorja
- 1 limona (sok in naribana lupinica)
- 1 vrečka želirnega sredstva (npr. pektin)
Postopek:
Jagode haskap temeljito operemo in odstranimo morebitne nečistoče. Jagode zmečkamo z vilico ali jih rahlo zmešamo v mešalniku, da dobimo gladko zmes.
V velik lonec damo zmečkane jagode in dodamo sladkor. Dobro premešamo, da se sladkor enakomerno porazdeli. Dodamo še sok in naribano lupinico limone ter ponovno premešamo. Medtem steriliziramo kozarce in pokrovčke, tako da jih postavimo v pečico na 100 °C za 10-15 minut ali jih prekuhamo v vodi.
Na srednjem ognju segrevamo zmes, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Nato temperaturo povečamo in zavremo zmes, nato pa jo kuhamo na zmernem ognju približno 20 minut, redno mešamo, da se zmes ne prime na dno lonca. Po 20 minutah kuhanja dodamo želirno sredstvo po navodilih na embalaži. Dobro premešamo in kuhamo še dodatnih 5 minut, da se marmelada zgosti. Marmelado preizkusimo tako, da majhno količino damo na hladen krožnik. Če se strdi, je marmelada pripravljena.
Vročo marmelado previdno nalijemo v sterilizirane kozarce, pri čemer pustimo približno 1 cm prostora na vrhu. Kozarce dobro zapremo s steriliziranimi pokrovčki in jih obrnemo na glavo za približno 5 minut, da se ustvari vakuum. Nato jih obrnemo nazaj in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Marmelado shranimo v hladnem in temnem prostoru. Po odprtju hranimo marmelado v hladilniku.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Kje jih kupiti?
Jagode haskap uspevajo po vsej Sloveniji. V poletnih mesecih jih je mogoče najti pri številnih ponudnikih.