Pirin kruh
Čas priprave
15 minut
Čas kuhanja
1 ura 5 minut
Skupni čas
1 ura 20 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
8
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 1 kg polnozrnate pirine moke
- 1 zavitek svežega kvasa
- piranska groba sol
Po želji:
- 1 pest sončničnih semen
- 1 pest bučnih semen golic, lahko tudi laneno seme
Postopek:
Kvas in sol stopimo v 700 ml tople vode. Vsebino zamešamo z moko in semeni. Po potrebi dodajamo vodo, dokler ni masa toliko razredčena, da počasi zdrsi z dlani. Običajno je bolj redka kot testo za polbeli ali beli kruh.
V pekač damo papir za peko in nanj razporedimo testo. Postavimo ga v pečico, segreto na 60 stopinj Celzija. V pečici naj kruh vzhaja do ustrezne višine, nato povečajmo temperaturo na 200 stopinj brez vmesnega odpiranja pečice. Pečemo ga 65 minut.
Pečenemu kruhu še vročemu odstranimo papir za peko, ki se je verjetno prilepil nanj, ga zavijemo v prt in počasi ohladimo na mrežici, da lahko ustrezno diha.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Uporabimo slovensko moko
Za pripravo kruha uporabimo kakovostno slovensko pirino moko, pridelano v bližini.
Priročen nasvet
02
Višek kruha zamrznimo
Ohlajen kruh narežemo na 3–4 kose, ki jih ločeno spravimo v vrečke in zamrznemo. Tako nam je svež kruh vedno na voljo.
Priročen nasvet
03
Doziranje vode
Če damo v testo več semen, mora biti masa nekoliko bolj tekoča (uporabimo več vode), saj semena med pečenjem absorbirajo del vlage.
Priročen nasvet
04
Vzhajanje testa
Testo pustimo vzhajati na toplem mestu brez prepiha. Dlje časa vzhajano testo bo imelo boljšo teksturo in okus.