Nacionalna shema

Evropska shema

Pirin kruh

Pirin kruh je zdrava in okusna alternativa običajnemu kruhu. Narejen je iz pirine moke, ki je polna hranilnih snovi in vlaknin. Priprava je enostavna, končni rezultat pa bo zadovoljil vse, ki prisegajo na polnovredne pekovske izdelke. Uživajte v sveže pečenem pirinem kruhu z bogatim okusom.

Čas priprave

15 minut

Čas kuhanja

1 ura 5 minut

Skupni čas

1 ura 20 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

8

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

  • 1 kg polnozrnate pirine moke
  • 1 zavitek svežega kvasa
  • piranska groba sol

Po želji:

  • 1 pest sončničnih semen
  • 1 pest bučnih semen golic, lahko tudi laneno seme

Postopek:

Kvas in sol stopimo v 700 ml tople vode. Vsebino zamešamo z moko in semeni. Po potrebi dodajamo vodo, dokler ni masa toliko razredčena, da počasi zdrsi z dlani. Običajno je bolj redka kot testo za polbeli ali beli kruh.

V pekač damo papir za peko in nanj razporedimo testo. Postavimo ga v pečico, segreto na 60 stopinj Celzija. V pečici naj kruh vzhaja do ustrezne višine, nato povečajmo temperaturo na 200 stopinj brez vmesnega odpiranja pečice. Pečemo ga 65 minut.

Pečenemu kruhu še vročemu odstranimo papir za peko, ki se je verjetno prilepil nanj, ga zavijemo v prt in počasi ohladimo na mrežici, da lahko ustrezno diha.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Uporabimo slovensko moko

Za pripravo kruha uporabimo kakovostno slovensko pirino moko, pridelano v bližini.

Priročen nasvet

02

Višek kruha zamrznimo

Ohlajen kruh narežemo na 3–4 kose, ki jih ločeno spravimo v vrečke in zamrznemo. Tako nam je svež kruh vedno na voljo.

Priročen nasvet

03

Doziranje vode

Če damo v testo več semen, mora biti masa nekoliko bolj tekoča (uporabimo več vode), saj semena med pečenjem absorbirajo del vlage.

Priročen nasvet

04

Vzhajanje testa

Testo pustimo vzhajati na toplem mestu brez prepiha. Dlje časa vzhajano testo bo imelo boljšo teksturo in okus.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito