Porova pita z dimljeno postrvjo
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
1 ura
Skupni čas
1 ura 20 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Krhko testo:
- 250 g moke
- 1 ščepec soli
- 50 g naribanega parmezana
- 100 g hladnega masla, narezanega na kocke
- 1 rumenjak
- 1-2 žlici hladne vode
Nadev:
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 srednje veliki pori
- 3 jajca
- 150 ml smetane za kuhanje
- 100 ml mleka
- 2 ščepca soli
- 2 ščepca sveže mletega popra
- 50 g naribanega sira (parmezan, starana gauda, cheddar)
- 150 g očiščenih filejev dimljene lokalne postrvi (brez kosti in kože)
Postopek:
Najprej pripravimo slano krhko testo. V skledo presejemo moko in jo zmešamo s soljo in parmezanom. Po mešanici potrosimo na kocke narezano maslo. Maščobo s konicami prstov hitro vgnetemo v suhe sestavine ter pri tem mešanico dvigamo, da nastane drobtinam podobna zmes. Prilijemo eno ali dve žlici hladne vode, dodamo rumenjak ter vse skupaj z hladnimi rokami na hitro pregnetemo, da dobimo enotno testo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo za živila in za 60 minut postavimo v hladilnik.
Okrogel pekač za pite (premera 23 cm) namastimo z maslom in oprašimo z moko (odvečno moko odstranimo). Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v krog debeline 0,5 cm. Testo previdno položimo na pekač in ga s prsti nežno pritisnemo ob dno in obod pekača. Testo na dnu pekača na več mestih prebodemo z vilico. Čez pekač potegnemo z valjarjem, da odstranimo odvečno testo. Pekač s testom za 15 do 20 minut shranimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Ohlajeno testo pečemo v ogreti pečici 25 minut.
Medtem, ko se testo peče, pripravimo nadev. Por očistimo in operemo. Po dolžini ga prerežemo na pol in vse polovice zrežemo na ozke rezine. V ponvi segrejemo olivno olje. Dodamo narezan por in ga na zmernem ognju med občasnim mešanjem pražimo 15 minut, da oveni in se zmehča. Ponev odstavimo in pustimo, da se por malo ohladi.
V skledi z ročno metlico razžvrkljamo jajca in jih zmešamo s smetano in mlekom. Začinimo s poprom in soljo, nato pa v zmes vmešamo nariban sir in popražen por. Dimljeno postrv natrgamo na majhne koščke, ki jih nežno vmešamo v porovo zmes.
Temperaturo pečice znižamo na 160 stopinj Celzija. Pripravljeno zmes stresemo na testo. S kuhalnico ali žlico jo enakomerno razporedimo po testu in po vrhu lepo pogladimo. Pito pečemo v pečici še 25 do 30 minut oziroma toliko časa, da se nadev po vrhu lepo rjavo zapeče. Pečeno pito nekaj minut hladimo v pekaču, nato pa jo narežemo na poljubno velike kose, katere serviramo na krožnike in postrežemo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Krhko testo
Pri pripravi krhkega testa je pomembno, da maslo in voda ostaneta hladna. Hitro vgnetemo maslo v moko, da ohranimo testo krhko.
Priročen nasvet
02
Priprava nadeva
Dimljeno postrv natrgamo na manjše koščke, da se enakomerno porazdeli po piti. Praženje pora naj bo nežno, da ohrani svojo sladkost in mehkobo.