Nacionalna shema

Evropska shema

Praznični Miklavževi parkeljni

Praznični Miklavževi parklji so okusna jed, ki je del tradicije miklavževanja na Slovenskem. Te mehke in slastne parklje lahko pripravite doma z našim preprostim receptom, ki vključuje kakovostne lokalne sestavine.

Čas priprave

1 ura 10 minut

Čas kuhanja

30 minut

Skupni čas

1 ura 40 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

6

Sezona

Zima

Sestavine:

  • 400 g bele moke iz slovenskih žit
  • 20 g svežega kvasa
  • 30 g sladkorja
  • 2 dl mleka »izbrana kakovost – Slovenija«
  • sol
  • 2 rumenjaka
  • 40 g masla »izbrana kakovost – Slovenija«
  • rozine
  • limonina lupina

Postopek:

V posodo stresite moko, vanjo izoblikujte jamico in nadrobite kvas. Dodajte sladkor ter moko prelijete z mlačnim mlekom. Pustite počivati deset minut, da se naredi kvasec.

V maso dodajte preostali sladkor in sol, 1 rumenjak in stopljeno maslo ter dobro pregnetite testo. Pustite ga počivati eno uro.

Oblikujte parklje v želeni velikosti ter jih razporedite po pekaču, podloženem s peki papirjem. Za oči uporabite rozine, za jezik marmelado. Testo pustite vzhajati še deset minut, dobro premažite parklje s preostankom rumenjaka, da boste dobili lepo skorjo, ter jih pecite 30 minut na 180 °C.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Piranska_sol

Zaščitena označba porekla

zaščitena označba porekla

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.