Nacionalna shema

Evropska shema

 Sardele »na šavor« 

Sardele »na šavor« so tradicionalna jed iz Jadranskega morja, ki združuje sveže sardele in bogato omako iz čebule, česna, vina in kisa. Ta jed je preprosta za pripravo in ponuja intenziven okus, ki se odlično ujema s kruhom ali polento.

Čas priprave

15 minut

Čas kuhanja

30 minut

Skupni čas

45 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

  • sardele
  • oljčno olje
  • moka
  • čebula
  • česen
  • sol in poper
  • vejica rožmarina
  • lovrov list
  • belo vino (malvazija)
  • vinski kis

Postopek:

Sardele očistimo in pomokamo ter ocvremo na vročem oljčnem olju. Ocvrte sardele odložimo v skledo. Na ostanku olja prepražimo na rezine sesekljano čebulo in nasekljan česen da rahlo porumenita. Dolijemo belo vino (malvazijo), vinski kis, dodamo lovorov list, vejico rožmarina, sol, poper in premešamo.

Ko zavre in se malo pokuha tako pripravljeno omako (šavor) prelijemo na sardele. Biti morajo popolnoma prekrite z omako. Dobro je, da sardele tako počivajo v hladilniku vsaj en dan.

Ponudimo jih lahko kot predjed ali samostojno jed s kruhom ali polento.

Priročni nasveti in zanimivosti

Priročen nasvet

01

Svežina sardel

Sveže sardele so ključnega pomena za popoln okus te jedi. Pri nakupu pazimo, da imajo bistre oči in svetleče luske. Pred cvrtjem jih nežno očistimo in odstranimo drobovje.

Priročen nasvet

02

Izvor imena

Ime tega recepta izhaja iz italijanske besede »sapore«, ki pomeni okus.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.