Enostavni mini burgerji z mesnimi kroglicami in mocarelo
Avtor recepta: Ana Žontar Kristanc
Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
2 uri
Skupni čas
2 uri 30 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Poletje
Sestavine:
Mesne kroglice
- 800 g mletega govejega mesa »izbrana kakovost – Slovenija«
- 150 g kruha
- 100 ml mleka
- 2 jajci
- 1 čebula
- 1 čajna žlička česna v prahu
- 3 žlice naribanega parmezana
- 1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata
- 1 čajna žlička pesta iz suhih paradižnikov
- 4-6 žlic drobtin
- rastlinsko olje za praženje
Omaka
- 600 ml paradižnikovih pelatov
- 150 ml jušne osnove ali vode
- 0,5 čajne žličke soli – po okusu
- 3 žlice kečapa
- 1 žlica sladkorja
- 0,3 čajne žličke popra, sladke paprike, origana
- 1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata
- 1 čajna žlička pesta iz suhih paradižnikov
- čili v prahu po okusu
Ostalo
- 1 kruh za žar s semeni
- 4-5 pesti naribane mocarele
- 1 polna pest naribanega parmezana
- 0,3 čajne žličke česna v prahu
- 0,5 čajne žličke origana
Postopek:
Čebulo narežemo na drobno in popražimo do zlato rjave barve na olju. Ohladimo. Kruh na drobno nadrobimo in prelijemo z vročim mlekom. Ohladimo.
V posodo dodamo vse sestavine za mesne kroglice s pripravljeno čebulo in kruhom. Fino premešamo in pustimo stati 10 minut. Oblikujemo večje kroglice v velikosti »pingpong« žogic – da bodo dovolj velike za kruh.
V posodici zmešamo nekaj sestavin za prvi del omake. Dodamo kečap, čili, pesto, poper, sladko papriko, česen, origano in paradižnikov koncentrat. Kroglice do zlato rjave barve popražimo na olju in jih umaknemo. Nekaj olja odlijemo. Na ostalo olje dodamo pripravljeno mešanico. Pražimo 20–30 sekund, da zadiši, nato prilijemo pelate in juho. Dodamo sol in sladkor. Premešamo in po okusu dosolimo. Dodamo nazaj kroglice, pokrijemo in na srednje nizkem ognju kuhamo 1–2 uri.
Položimo v segreto pečico na 200 stopinj Celzija za 15–20 minut oziroma dokler se sir lepo ne stopi in do želene barve zapeče.
Takoj postrežemo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Pripravite kroglice že prej
Pri pripravi mini burgerjev lahko mesne kroglice naredite vnaprej in jih zamrznete, tako boste imeli vedno pri roki hitro rešitev za okusen obrok, ko nimate veliko časa za kuhanje.