Praznični Miklavževi parkeljni

Čas priprave
1 ura 10 minut
Čas kuhanja
30 minut
Skupni čas
1 ura 40 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
6
Sezona
Zima
Sestavine:
- 400 g bele moke iz slovenskih žit
- 20 g svežega kvasa
- 30 g sladkorja
- 2 dl mleka »izbrana kakovost – Slovenija«
- sol
- 2 rumenjaka
- 40 g masla »izbrana kakovost – Slovenija«
- rozine
- limonina lupina
Postopek:
V posodo stresite moko, vanjo izoblikujte jamico in nadrobite kvas. Dodajte sladkor ter moko prelijete z mlačnim mlekom. Pustite počivati deset minut, da se naredi kvasec.
V maso dodajte preostali sladkor in sol, 1 rumenjak in stopljeno maslo ter dobro pregnetite testo. Pustite ga počivati eno uro.
Oblikujte parklje v želeni velikosti ter jih razporedite po pekaču, podloženem s peki papirjem. Za oči uporabite rozine, za jezik marmelado. Testo pustite vzhajati še deset minut, dobro premažite parklje s preostankom rumenjaka, da boste dobili lepo skorjo, ter jih pecite 30 minut na 180 °C.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.