Zdravi krofi iz pečice – recept

Sestavine:
Postopek:
Najbolj zdravi so iz slovenskih sestavin!
Za pripravo zdravih krofov uporabite čim več slovenskih, lokalno pridelanih sestavin. Bodite pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jamči, da so živila pridelana in predelana v Sloveniji.
Sestavine
- 250 g slovenske ostre moke
- 250 g slovenske mehke moke
- 3 dl mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- 50 g sladkorja
- 35 g svežega kvasa
- 70 g masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- nastrgana limonina lupinica
- 3 žlice ruma
- 1 jajce
- 3 rumenjaki
- žlička soli
- domača marmelada za nadev
- sladkor v prahu za posip
Priprava
Mleko segrejemo do mlačnega, odlijemo 0,7 dcl ter ga zmešamo s kvasom in žličko sladkorja, da naredimo kvasec. Pustimo stati 10 minut.
V preostanek mleka damo maslo in sladkor ter premešamo, dokler se ne stopi.
Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo vdolbino in vanjo dodamo kvasec, celo jajce, rumenjake in preostanek mleka. Začnemo gnesti testo, ki bo precej mokro. Pokrijemo in pustimo na toplem eno uro.
Testo na pomokanem pultu še enkrat na hitro pregnetemo, nato pa ga razdelimo na približno 60 g težke kose. Iz njih oblikujemo kroglice in jih razporedimo po pekaču, obloženem s peki papirjem.
Krofe pustimo vzhajati 30 minut, medtem pa segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo jih 15 minut. Z marmelado jih napolnimo po peki, pustimo, da se ohladijo, nato pa potresemo s sladkorjem v prahu.
Če želimo, da so krofi bolj sočni, jih lahko takoj po peki premažemo s stopljenim maslom,
Dober tek in uživajte v zdravi različici te priljubljene pustne dobrote! Ostale pustne recepte najdete tukaj.
Preberite tudi:
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.